vrijdag 19 februari 2016

De Azteekse zusters

De Azteekse zusters

In de vorige blog heb je kunnen lezen wat ik allemaal van plan ben te zaaien in de moestuinbakken. Naast de tweebakken heb ik ook nog een hoekje bij de schutting wat iets kleiner is dan een bak.  Hier ga zaaien met de 3 zusters oftewel met het Azteekse principe zaaien: mais, bonen en pompoenen. Hier ook een leuk artikel over de Azteekse methode

Mais
Ik heb 4 kleuren mais uit Guatemala meegenomen: wit, rood, geel en zwart. Deze kleuren hebben een betekenins in het maya geloof. Rood is oosten en staat voor de geboorte van de zon. Geel is het zuiden en staat voor de geboorte van de mens. Zwart staat voor het westen en voor de dood van de zon. Wit staat voor het noorden en voor de dood van de mens. De maya's geloven ook dat ze uit mais geboren zijn. Mais is voor heb heel belangrijk
Mais kun je binnen zaaien vanaf april. Dit is de eerste zuster. In mei plant je ze buiten uit.


Bonen
Naast mais heb ik 7 soorten bonen uit Guatemala meegenomen. Niet alle bonen groeien omhoog, een aantal soorten blijven laag. De pronkbonen of stokbonen groeien bij het mais omhoog. Ik ga hier de piloye soorten laten groeien.
De bonen zaai je als het mais ongeveer 20 cm hoog is. Dit is de tweede zuster.

Pompoenen
Ook hier gebruik ik een soort uit Guatemala, maar ook een uit Hongarije en een flespompoen en een kleine oranje. De pompoen kun je binnen zaaien als je ook de bonen hebt geplant. 


Miltomate/Tomatillo
Ook weer een plant uit Guatemala. Het is een groene tomaat in een jasje die lijkt op een lampionplant of ananaskers. Dit jaar geen succes, maar andere jaren enorm veel vruchten, dus dit jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dit jaar heb ik supergrote gevonden in Tjins Toko en daar heb ik ook zaad van gewonnen. Hij  krijgt een mooi plekje bij de muur, omdat hij erg groot kan worden.

Het recept van vandaag is een brownie met zwarte bonen. Super lekker, super gemakkelijk en een beetje gezond.

recept

  • 250 gram zwarte bonen uit een blikje of natuurlijk zelf geweekte en gekookte bonen
  • 70 gram boter
  • 135 gram bloem
  • 75 gram cacaopoeder
  • 100 ml melk
  • 3 eieren
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel azijn
  • beetje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
Meng alle ingredienten behalve de bloem en bakpoeder in een blender. Meng nu de bloem en het bakkpoeder er door. Als het iets te dik is, kun je er nog wat melk door doen.

Vet nu een vierkant bakblik in of gebruik bakpapier. Zet het in het midden van de oven op 175 graden. Bak ongeveer 20-30 min. Je kunt controleren of de brownie klaar is, door met een sateprikker in de brownie te prikken. Blijft er nog wat aan de prikker hangen, dan is hij nog niet gaar. 

Laat hem even afkoelen en snijdt hem dan in stukken.

Eet smakelijk!  





Geen opmerkingen:

Een reactie posten