vrijdag 24 juni 2016

De Oogst

Wat is deze periode toch een fijne tijd voor de moestuin. Met deze temperaturen en de regen, groeit alles als kool. Met de echte voorjaarsgroente is het nu toch afgelopen. Ik oogst zo nu en dan nog wat peultjes, maar de plant begint langzaam aan geel te worden. De erwtjes daarentegen heb ik later gezaaid en die beginnen nu te komen. 
Het duurt ook niet meer zolang tot ik de eerste broccoli en courgettes kan gaan oogsten. Er komen al wat mannelijke bloemen en de eerste vruchtvorming is ook al te zien. De bloemen kun je overigens heerlijk vullen. De goudsbloem heeft ook al de eerste knoppen. De braam staat in bloei en de eerste frambozen en blauwe bessen zitten al aan de plant. 








Nu de oogst van vandaag

  • Peultjes
  • Andijvie
  • "vergeten" knoflook
  • Aardbeien
  • Peper
  • Sla (rode, iceberg, rucola, eikenblad, hertshoornweegbree)
  • Kruiden: peterselie, munt, bieslook, citroenmelisse, koriander, salie, tijm, rozemarijn, bonenkruid, dille, lavas, selderij, kamille. 
De knoflook heb ik in november 2014 in de grond gestopt. Vorig jaar vond ik ze wat klein en zielig. Ik heb ze laten staan en dit jaar zijn het grote bollen geworden, groter dan die afgelopen herfst zijn gezaaid. 
   
Zomerstamppot
  • andijvie
  • aardappelen
  • gedroogde tomaten 
  • cherrytomaten
  • knoflook
  • pepertje
  • melk
  • boter
  • peper/zout
  • chipolata worstjes 
  • Peterselie/bieslook
Kook hiervoor de aardappelen en maak hiervan samen met de melk een heerlijke puree van. Voeg wat boter toe zodat het extra smeuïg wordt. Bak de worstjes en bak zachtjes een paar teentjes knoflook in schil mee. Deze kun je ook in de oven poffen. Haal de zoete knoflook puree uit de schil. Snijdt de andijvie fijn, samen met de gedroogde tomaten. Snijdt de cherrytomaten in vieren. Hak een pepertje fijn.
Maak nu de stamppot van de aardappel puree, de andijvie, tomaten, pepertje en knoflook puree. Garneer het geheel met peterselie en bieslook en serveer met de worstjes.  

Toetje
Aardbeien met slagroom en chocolademunt 

Eet Smakelijk!

1 opmerking:

  1. mmmm lo más rico de todo fueron las salchichas, naturalmente el stamppot tambien!!

    BeantwoordenVerwijderen