vrijdag 4 november 2016

De kou komt en nu?

Terwijl ik de schrijf zit ik met een lekker dikke trui en pantoffels heerlijk in mijn warme huis. Langzaam wordt het nu toch ook kouder. Het lijkt wel of in eens deze week heel veel bomen hun bladeren laten vallen. De nachten worden steeds langer en kouder. Hier hebben we nog geen nachtvorst gehad, maar dat zal niet lang meer duren. Ik vind het altijd jammer, omdat ik nog wat planten in de tuin heb staan die daar niet tegen kunnen en afsterven. Dus na zo'n nachtvorst is het afscheid nemen van een aantal planten. Helaas dus ook van mijn bonen en mais... Experiment niet geluk.;(  Zo wel de bonen als het mais is erg hoog, maar geen bloemen/kolven. Waarschijnlijk hebben deze soorten toch nog een veel langer seizoen nodig. Het mais is al in april binnen voor gezaaid en in mei uitgeplant. Je zou denken dat ze genoeg tijd hebben gehad. Misschien dat er toch nog wat kolven zijn gerijpt bij mijn ouder. 

Deze keer een blog over hoe je je planten kunt beschermen tegen de kou.
Sommige planten beschermen zich zelf door het helemaal af te sterven boven de grond. Dat zie bijvoorbeeld bij hosta's en ook sommige kruiden zoals bieslook en  lavas. Ze stoppen de energie in hun wortels en komen volgend voorjaar gewoon weer uit de grond. Andere planten verliezen hun blad en trekken alle sappen terug. De houtachtige stelen blijven staan en in het voorjaar kun je ze dan snoeien. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de framboos en bosbes. Een van mijn bosbesplanten had prachtig rood blad, maar dat is nu ook aan het los laten.

 

Beschermen
Er zijn planten die niet goed tegen de vorst kunnen, zoals tropische plantensoorten zoals banaan  en mediterrane planten en kruiden zoals oregano, olijf, vijg en lavas. Maar hoe bescherm je deze planten tegen de vorst?
In de winter is de standplaats van vorstgevoelige planten belangrijk. Planten die nauwelijks beschut staan, hebben het moeilijker dan planten die uit de wind staan. Om je planten in de volle grond te beschermen tegen nattigheid en kou, kun je ze het beste een beschermlaagje geven. Plantenresten, zoals stro, dennentakken, bladeren, compost of houtsnippers, helpen de wortels van de plant te beschermen.


Vorstperiode 

Een aantal planten sterft bij vorst. De temperatuur waarbij dat gebeurt, verschilt per plant. Zet deze het liefst in potten en laat ze koeltjes overwinteren in een kas of koele lichte plek in huis. Vorstgevoelige planten sterven meestal niet door kou, maar door natte voeten. Wil je ze toch  laten staan, zorg dan dat ze op een goed gedraineerde plek staan.
Vriest het niet alleen ’s nachts, maar ook overdag, dan moeten groenblijvende planten beschermd worden.
Iedere plant kan een verschillende hoeveelheid vorst verdragen. Vochtigheid speelt ook een rol. Een bananenboom bijvoorbeeld kan 10 tot 15 graden vorst verdragen als hij goed is ingepakt. Ook maakt het verschil of de plant in de volle grond of in een pot staat.

 

Potplanten
Planten in potten zijn in de winter veel kwetsbaarder dan planten in de volle grond. Dat is logisch, want de wand van een pot is dun en daarom kan de wortelkluit eerder bevriezen. Planten in potten kun je beschermen door de pot of bak aan de binnenkant eerst te bekleden met noppenfolie. Ook kun je de potten bij elkaar zetten en vul de tussenruimte dan op. Geef buitenplanten die in potten staan geen water meer om te voorkomen dat de aarde en dus de wortels bevriezen. Als het echt hard gaat vriezen moet je de potten binnen zetten.

 


Hoe beschermen
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad.

  • Met een constructie van bamboestokken en jute kun je een hoge plant de winter doorhelpen. Steek rond de plant drie bamboestokken in de grond. Wikkel stro en droog blad rond de stam en bind dat niet al te strak vast met wat touw. Wikkel jute , fleece of een rietmat rond de bamboestokken. Ik heb zelf allerlei materiaal.   
  • Bescherm vijg, perzik, kiwi en ander vorstgevoelig fruit met een rietmat of scherm tegen de vorst. Plaats de mat schuin tegen het fruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten