zondag 7 mei 2017

De buitenbeentjes

Ik heb al eerder verteld dat ik houd van experimenteren met bijzondere planten. Vaak zijn het planten die niet je hier vaak niet ziet, omdat ze ook een warmere temperatuur nodig hebben. Inmiddels zijn er ook een aantal die je hier ook gewoon kunt kopen zoals tomatillo en amarant. De meeste van die planten kweek ik dan ook binnen op en gaan eventueel in de zomer naar buiten. Dit jaar heb ik ook weer een aantal nieuwe soorten en een paar dezelfde als vorig jaar. In mijn blog van vorig jaar heb ik je ook kunnen lezen dat ik met een kruin van een ananas een plant heb gekregen. Deze plant heb ik net vorige week een nieuwe pot gegeven want hij is enorm gegroeid. Hij past niet eens meer in de vensterbank. Ik ben benieuwd of er ook een ananas uit komt. Volgens kenners duurt dit ongeveer 2 tot 3 jaar en ik geloof dat hij nu bijna deze leeftijd heeft....

Chipilin
Net als vorig jaar ga ik ook weer chipilin kweken. Hij krijgt dit jaar een plaatsje in de moestuinbak. Tot aan de eerste vorst heeft de plant het vorig jaar volgehouden en ik had nog zaad van vorig jaar. Het is altijd de vraag of het zaad nog kiemkrachtig is. En het antwoord is ja. Ik heb het 9 april  gezaaid en na ongeveer een week waren de kiemen zichtbaar. Ik hoop dat hij dit jaar ook gaat bloeien zodat ik ook zaden kan verzamelen. 

Amarant
Deze plant is al meer bekend bij iedereen en dan voornamelijk als sierplant. Er zijn verschillende soorten. Ik ga dit jaar 3 soorten kweken: Orange King, Caudatus Red en Red Callaloo. De plant ziet er heel mooi uit en je kunt de bladeren eten. In het Spaans wordt dit bledo genoemd. De bladeren bevatten veel mineralen en zijn hoog in eiwit. Een grappig weetje is dat amarant in de verenigde staten voor problemen heeft gezorgd omdat het resistent is tegen glyfosaat (bestandsdeel van round-up van Monsanto).




Zoete aardappel
Ik ga dit voor het eerst zoete aardappel kweken en ga dit net als mijn andere aardappels in een zak proberen. De zoete aardappel kiem je eerst voor in huis. Ik heb 2 soorten gekocht een oranje en een paarse. Je zet de aardappel met zijn kont in het water en wacht tot er spruiten uit komen.   Bekijk hieronder hoe Angelo Dorny doet. 
 

Tomatillo/Miltomate
 Deze zaden kun je tegenwoordig ook gewoon hier kopen. Ik had zelf geen zaden meer van vorig jaar, dus heb ik gewoon een paar gekocht bij een tuinmarkt. Ik vind het ook een mooie plant om te zien. Hij wordt vrij groot, ik kan me nog een jaar herinneren dat hij ongeveer 2,5 meter hoog is geworden. Hij is familie van de Physalis en lijkt dus ook de Kaapse kruisbes of lampionplant. Hij krijgt groene of paarse tomaatjes in een hoesje. De tomaatjes zijn zuur van smaak en worden vooral in de  Guatemalteekse en Mexicaanse keuken gebruik voor sausen zoals kip in Jocon of salsa verde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten